2019. augusztus 1., csütörtök

Lehet terhes az anális szextől?

Szigorúan véve, az anális szexből nem lehetséges teherbe esni. Ha azonban a sperma bármikor belép a hüvelybe, akkor terhesség léphet fel. Egyedül az anális szex miatt terhesség esélye kicsi, de továbbra is fennáll annak lehetősége - különösen, ha az emberek más szexuális tevékenységeket folytatnak.


Számos mítosz létezik a terhességgel és a nemi vonatkozással kapcsolatban, például arról, hogy valaki teherbe eshet-e az előjátékból, és működik-e a pull-out módszer.
Ebben a cikkben ezeket a mítoszokat tárgyaljuk. Terhesség akkor következik be, amikor a spermában lévő élő sperma kapcsolódik egy érett petehöz a méhben vagy a petevezetékben.
Az Amerikai Szexuális Egészségügyi Szervezet úgy határozza meg az anális szexet, amikor egy férfi egy másik férfi végbélnyílásába helyezi a péniszét. Elméletileg ennek minden spermát és spermát távol kell tartania a vulvától és a hüvelytől.
Ha azonban a sperma kiszivárog a végbélnyílásból vagy a hüvelybe ömlik, akkor fennáll a terhesség esélye.
Annak ellenére, hogy az anális szexből terhes nők esélye meglehetősen alacsony, a nemi úton terjedő fertőzés (STI) kockázata sokkal nagyobb.
A STI megszerzésének kockázatának csökkentése érdekében bármilyen szexuális tevékenység során mindig használjon óvszert. Az anális szex során nagyobb a STI átadásának vagy megszerzésének kockázata, mint a vaginális szexnél, különösen, ha az emberek nem használnak óvszert.
Ennek oka az, hogy a végbél nem állít elő saját kenőanyagot, és a bőr nagyon gyengéd, így könnyen elszakadhat. Ha a bőr eltört, sokkal könnyebb átjutni vagy fertőződni.
A fertőzések, amelyeket az emberek átadhatnak anális szexen keresztül, a következők:
HIV
humán papillomavírus (HPV)
hepatitis vírusok
szifilisz
gonorrea
herpes simplex
chlamydia
nemi szemölcsök
Anális szexen keresztül az STI elterjedésének vagy terjedésének kockázatának csökkentése érdekében nagyon fontos, hogy óvszereket mindig használjunk, még szexuális játékszereknél is. Cserélje ki az óvszert, ha átvált anális, vaginális vagy orális szexre.
Fontos továbbá, hogy sok kenőanyagot használjon a bőr károsodásának megelőzése érdekében. Csak víz alapú kenőanyagot használjon, mivel az olajalapú kenőanyag elbonthatja az óvszert.

Abban a reményben, hogy a pénisz eltávolítása előtt megakadályozzák a terhességet, nem megbízható fogamzásgátló forma.
A férfiak számára nehéz lehet megmondani, hogy kidobják vagy ellenőrzik őket, és a folyadék, amelyet a test az ejakuláció előtt szabadít fel (precum), tartalmazhat spermát.
A Fiatal Nők Egészségügyi Központja szerint az elvonási gyakorlatokat alkalmazó nők 22% -a egy éven belül terhes lesz. Ha az előjáték során sperma található a ruhákon, a kezén vagy a hüvely közelében, akkor a sperma elképzelhetően átjuthat a méhnyakon és a méhben a petevezetékekbe, és terhességet okozhat. Két óvszer használata kockázatosabb, mint az egyik használata. Két óvszer használata növeli a súrlódást, és valószínűbb, hogy az egyik vagy mindkettő eltörik vagy elszakad.
Az óvszer csak akkor hatékony, ha az emberek helyesen használják. Mindig kövesse az utasításokat. Ne használjon nem jóváhagyott gátlási módszereket a terhesség vagy az STI elterjedésének megakadályozására. Az óvszer speciális kialakítású, hogy megakadályozzák ezeket a dolgokat.
Egyéb tárgyak levegőben, vízben vagy akár frissességben is tartózkodhatnak, de ezek hatékonysága nem garantált.

A szex utáni duzzadás megakadályozza a terhességet?
A duzzasztás - vagyis a víz vagy más folyadékok kiszórása a hüvelybe öblítés céljából - nem jó módszer a terhesség megelőzésére, mivel nem távolítja el az összes spermat.
A legtöbb orvos nem javasolja az embereknek vaginájának duzzasztását vagy mosását, mert erre nincs szükség, és mivel ez növeli a fertőzések kockázatát.
Gondoskodik-e a fogamzásgátló tabletta a terhességről, amint az ember elkezdi szedni?
Legfeljebb 7 napot vesz igénybe, miután egy nő kezdi fogamzásgátló tablettát szedni, hogy hatékony legyen.
Összefoglalás:
Az anális szex miatt a terhesség nagyon ritka. Az STI megszerzése azonban sokkal valószínűbb, tehát az óvszer használata anális közösülés során mindig jó ötlet - még akkor is, ha a terhesség nem jelent gondot.
Számos olyan mítosz arról, hogy mi akadályozza meg és nem gátolja a terhességet - például a szex utáni duzzadás - egyszerűen nem igaz.
Általános szabály, hogy a szexuálisan aktív, de a terhesség elkerülését célzó embereknek mindig bevált fogamzásgátló formákat kell használniuk. Az óvszerek következetes használata segíthet megakadályozni az STI-k terjedését is.
Beszéljen egészségügyi szolgáltatóval, vagy keressen professzionális információforrásokat a biztonságos szexről, hogy többet megtudjon a hatékony fogamzásgátló módszerekről.