2019. augusztus 5., hétfő

A szexualitás felnőttkorban is fejlődik

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a „meleg”, a „biszexuális” és az „egyenes” hagyományos címkék nem fedik le az emberi szexualitás teljes spektrumát, és az idő múlásával megváltozhat, hogy vajon embert vonz-e ugyanaz, vagy az ellenkező nem.

A Journal of Sex Research által közzétett tanulmány körülbelül 12 000 hallgató felméréseit elemezte, és megállapította, hogy a vonzerőkben, a partnerekben és a szexuális identitásban bekövetkezett lényeges változások a serdülőkor késői szakaszától a 20-as évek elejéig, valamint a 20-as évek elejétől a 20-as évek végéig általánosak. - arra utalva, hogy a szexuális irányultság fejlődése a múlt serdülőkorban folytatódik a felnőttkorig. Az eredmények a férfiak és a nők számára is különálló fejlődési útvonalakat mutatnak, a nők szexualitása az idő folyamán folyékonyabbá vált.

"A szexuális orientáció az élet sok aspektusát magában foglalja, például amiben vonzunk magunkat, kivel vagyunk szexuálisak, és hogyan azonosítjuk magunkat" - magyarázza Christine Kaestle, a Virginia Tech fejlődési egészségének professzora. "A közelmúltig a kutatók hajlamosak ezeknek a szempontoknak vagy dimenzióknak az egyikére összpontosítani, hogy megmérjék és kategorizálják az embereket. Ez azonban túlságosan egyszerűsítheti a helyzetet. Például valaki önmagát azonosíthatja heteroszexuálisnak, miközben jelentést tesz az azonos emberekkel fennálló kapcsolatokról is. szexpartnerek. "

Annak érdekében, hogy a szexualitás összes dimenzióját idővel figyelembe lehessen venni, Kaestle a serdülőkorúak és a felnőttek egészségi állapotának nemzeti longitudinális tanulmányait felhasználta, amely 16-18 éves korú amerikai hallgatókat követte a húszas évek végére és a harmincas évek elejére. Rendszeres időközönként a résztvevőket megkérdezték, hogy milyen nemekhez vonzódtak, partnerük neme, és hogy „egyenes”, „meleg” vagy „biszexuális” -nak tekintik őket.

Az eredmények azt mutatták, hogy néhány ember szexuális orientációjának tapasztalatai idővel változnak, és a hagyományos „egyenes”, „biszexuális” és „meleg” három kategória nem elegendő a vonzerő, a partnerek és az identitás változatos mintázatainak leírására az idő múlásával. Az eredmények azt mutatták, hogy az ilyen fejlõdési mintákat jobban leírják kilenc kategóriában - különbözõek mind a férfiak, mind a nők esetében.


A fiatal férfiak esetében ezeket a mintákat a következő kategóriákba sorolják:

„egyenes” (87%),
„többnyire egyenes vagy két” (3,8%),
„feltörekvő meleg” (2,4%)
minimális szexuális kifejezés ”(6,5%).
A fiatal nőket viszont öt kategória jellemezte jobban:

„egyenes” (73,8%),
többnyire egyenes vagy bi '(3,8%),
„feltörekvő meleg” (2,4%)
minimális szexuális kifejezés ”(6,5%).

A fiatal nőket viszont öt kategória jellemezte jobban:

„egyenes” (73,8%),
„többnyire egyenes szakaszos” (10,1%),
„feltörekvő bi” (7,5%),
„feltörekvő leszbikus” (1,5%)
„minimális szexuális kifejezés” (7%).

Az egyenes emberek alkották a legnagyobb csoportot, és a szexuális preferenciák idővel a legkevésbé változtak. Érdekes módon a férfiak inkább egyenesek, mint a nők, mint a nők - tízből kilenc a nőkből, szemben a nők kevesebb, mint háromnegyedével.

A szexualitás spektrumának közepén lévő férfiak és nők, valamint a „feltörekvő” meleg és leszbikus csoportok tagjai mutatták a legtöbb változást az idő múlásával.

Például a „többnyire egyenes szakaszos” csoportban a nők 67% -a vonzódott mindkét nemhez a 20-as évek elején. Ez a szám azonban a 20-as évek végére majdnem nullára esett, addigra a nők csak azt jelentették, hogy vonzzák az ellenkező neműket.

Kaestle kifejti, hogy a tanulmány azt mutatja, hogy a fiatal felnőttkor még mindig nagyon dinamikus idő a szexuális orientáció fejlődéséhez,

"A 20-as évek eleje a fokozott függetlenség ideje, és gyakran magában foglalja a liberálisabb környezethez való nagyobb hozzáférést, ami az azonos nemű vonzerők feltárását, kihallgatását vagy elismerését teszi lehetővé abban az életkorban, hogy elfogadhatóbb és kényelmesebb legyen.

"Ugyanakkor - mivel több ember párosul hosszabb távú elkötelezett kapcsolatokban a fiatal felnőttkor előrehaladtával - ez ahhoz vezethet, hogy kevesebb identitás és vonzerő mutatkozik ki, amelyek nem egyeznek meg a hosszú távú partner nemeivel, és ez egyfajta bi -láthatatlanság."

"Mindig küzdünk azzal, hogy kategorizáljuk a szexuális irányultságot" - mondja Kaestle.

"Mivel a szexuális irányultság időbeli különféle élettapasztalatokból áll, a kategóriák mindig mesterségesnek és statikusnak érzik magukat."

Fontos szempont, hogy bár a tanulmány kilenc kategóriát talált a szexuális irányultság fejlődésének, az alkalmazott statisztikai módszerek korlátozása azt jelenti, hogy több kategória létezhet.

A kategóriák nevét sem szabad semmilyen módon felváltani vagy ellentmondani az ember jelenlegi önjelölt identitásának. Kaestle inkább azt reméli, hogy ezek a megállapítások a jövőben segítenek a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék, hogy a szexuális orientáció tapasztalatainak és mintázatainak időbeli változása hogyan alakíthatja a szexuális kisebbségeknek a különféle egészségügyi hátrányokkal kapcsolatos tapasztalatait és a diszkrimináció hatásait.