2019. augusztus 6., kedd

Probléma-e a vérzés anális szex után?

Az anális szex utáni vérzés általában nem okoz gondot.Sokan tapasztalnak könnyű foltokat időről időre, az érintett szövetek kényes jellege miatt. Ha azonban súlyosabb vérzés tapasztalható, ez jelezhet egy fennálló állapotot vagy sérülést, amelyet kezelni kell. 

Frduljon orvoshoz vagy más egészségügyi szolgáltatóhoz, ha több mint csepp világos rózsaszín vért észlel, vagy ha több mint két napig tartó kellemetlenséget tapasztal.

Íme az ok azonosítása, a megkönnyebbülés tippei, a jövőbeni vérzés kockázatának csökkentése és így tovább.

Miért történik?
Az anális szex utáni vérzés gyakran túl sok súrlódás, durva viselkedés vagy körmökből fakad.

A leggyakoribb okok:
Anális könnyek (repedések). 
A végbélcsatorna belsejében és a végbélnyílás körüli finom szövet a behatolás során szakadhat. A könnyeket általában súrlódás okozza, de a körmök is felelősek lehetnek. A fájdalom, különösen a bélmozgásoknál, gyakran a hasadások vérzésével jár.

Kibontott vénák (belső vagy külső aranyér). 
Ezek a duzzadt erek lehetnek kimutathatatlanok, amíg anális szex alatt nem törtek fel. Az ujjak nyomása és súrlódása, szexuális játék vagy pénisz tépheti fel ezeket az ereket. A aranyér fájdalmat vagy kellemetlenséget is okozhat a szex során.

Anális szemölcsök (condylomata). 
A szexuális úton terjedő fertőzés (STI) által okozott anális szemölcsök kicsik és a végbélnyíláson belül és környékén jelennek meg. Általában nem okoznak fájdalmat vagy kellemetlenséget, bár viszkethetnek. Anális szex közben dörzsölés is előfordulhat.

Akut vagy krónikus székrekedés. 
A bélmozgás biztonsági mentése megterhelheti a végbél izmait. Amikor megnyomja a széklet, akkor aranyér vagy könny is kialakulhat. Ez fájdalomhoz és vérzéshez vezethet az anális penetráció után.

Az enemas túlzott felhasználása.
A betegek folyadékot juttatnak a végbélbe és a vastagbélbe, hogy enyhítsék a székrekedést vagy gyógyszert juttassanak az alsó gastrointestinalis traktusba. Bizonyos esetekben biztonságosan használhatók, de a gyakori használat irritálhatja a szövetet. Ez repedéseket vagy szakadást okozhat.

Kevésbé gyakori okok

Anális herpesz.
Ezeket a fekélyeket vagy hólyagokat a végbélnyílás körül a herpes simplex vírus okozza, ez egy STI típus. Az anális herpesz vörös dudorok vagy fehér hólyagok, és irritáció esetén vérezhetnek. Fájdalmat és viszketést is okoznak.

Lymphogranuloma venereum. 
Ez az STI krónikus fertőzést okoz a nyirokrendszerben és a végbélben lévő szövetek gyulladását, proktitisznek is nevezik. Ez a nemi szövetek duzzanatához is vezethet. Anális szex alatt a duzzanat és gyulladás valószínűbbé teszi a vérzést.

Annak ellenére, hogy nagyon ritka, a vastagbél perforálható vagy letéphető. Kisebb vérzés azonban nem lesz az egyetlen tünet. Szélsőséges fájdalmat, az alsó has duzzanatát, lázat és émelygést is tapasztalhat. Ha ezek a tünetek vannak, azonnal forduljon orvoshoz.


Mit tehetsz megkönnyebbülés érdekében?
Ha anális szex után enyhe vérzést tapasztal, lépéseket tehet annak megállítására, és segítheti a végbél és a végbélnyílás helyreállítását. Emlékezz csak a WASH rövidítésre.Üljön egy meleg fürdőben (W)A sitzfürdő egy melegvizes gyógyfürdő, amely csak a fenékét és a csípőjét meríti el. Kényelmet és megkönnyebbülést biztosíthat aranyér, anális herpesz, proctitis, repedések és más fájdalmak esetén.

A só hozzáadása segít enyhíteni a fájdalmat.
Használhat szokásos kádot, vagy vásárolhat egy speciális sitz fürdő mosdót. Sok illeszkedik egy WC-be.Töltse fel a fürdőt meleg vízzel, és megszórja az Epsom sót a vízbe. Hagyja feloldódni. Pihenjen a vízben 10-20 percig.Ismételje meg minden nap, amíg a tünetek megszűnnek.

Vigyen fel fájdalomcsillapítót 
Az enyhe fájdalom kísérthet kisebb végbélvérzést. Vásárolhat tőzsdén kívüli (OTC) krémeket, kenőcsöket vagy kúpokat, amelyek célja az anális terület ideiglenes zsibbadása és a fájdalom csökkentése.Vigyen fel egy kis adagot a gyógyszert az ujjára. Finoman dörzsölje meg a kenőcsöt vagy krémet az anális nyíláson.

Kúp használata esetén álljon egyik lábával egy székre vagy zuhanyzóra. Lazítsa meg a hátát és a fenékét. Helyezze a kúpot a végbélbe. Óvatosan, de határozottan tolja el a gyógyszert vagy a kapszulát az anális záróelemetől.Ne használjon tőzsdén kívüli gyógyszert egymást követő három napnál tovább. Ha három nap után továbbra is fájdalmat tapasztal, keresse fel orvosát vagy más egészségügyi szolgáltatót.

Vegyél egy székletlágyítót 
Amíg a végbél vagy a végbélnyílás gyógyul, fontolja meg a székletlágyító használatát, hogy könnyebb legyen a bélmozgás. Ez megkönnyíti a kényes szövetek nyomását és csökkenti a további vérzés esélyét.A székletlágyítók kaphatók OTC orális tabletták vagy rektális kúpok formájában. Ezen gyógyszerek némelyike úgy működik, hogy vizet von be a bélbe. Ezáltal a széklet lágyabb és könnyebben átadható.Ügyeljen arra, hogy igyon sok vizet, ha székletlágyítókat szed.

Magas rosttartalmú ételek:
A székrekedés gyakran kemény széklethez vezet, amelyet nehéz átadni. Ez irritálhatja a szöveteket és növeli a vérzés esélyét az anális szex után.A magas rosttartalmú étkezés enyhítheti a székrekedést és tarthatja a bél rendszeres mozgását.A rostban gazdag ételek között szerepelnek a friss gyümölcsök, zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezek az ételek tömegesen növelik a bélmozgást, ami megkönnyíti azok átadását.

Mikor kell orvoshoz fordulni?
A kismértékű vérzés általában nem okoz gondot. A foltoknak egy-két nap múlva be kell fejeződniük.Forduljon orvoshoz, ha a vérzés több mint két napig tart vagy súlyosvá válik.Ha anális szex után súlyos vérzés vagy súlyos fájdalom jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz. A súlyos fájdalmat és a súlyos vérzést általában egy mögöttes sérülés vagy állapot okozza.A szolgáltató fizikai vizsga elvégzésével megértheti, hogy mi okozza a vérzést. Ez magában foglalja a végbélnyílás és a végbél nyitását.

Rendelhetnek szigmoidoszkópiát vagy anoszkópiát is. Ezek a tesztek kamerával megvilágított csöveket használnak, hogy megtekintsék a végbél és az alsó GI traktus belsejét. Olyan állapotok, mint például aranyér, repedések vagy perforáció lesznek láthatóak.