2019. augusztus 2., péntek

A random erekció normális?

A férfiak gyakran erekciókat tapasztalnak, amelyeket néha csontoknak is neveznek fizikai vagy pszichológiai stimuláció nélkül. Noha ez általában nem okoz gondot, zavaró lehet. A véletlenszerű erekció normális serdülőknél és felnőtteknél, főleg ébredéskor. A tesztoszteron ingadozása felelős lehet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a véletlenszerű erekció okait és kezelését, valamint az erektilis diszfunkcióhoz való kapcsolódást. 

Mi a normális?
A véletlenszerű erekció az, amely szexuális izgalom nélkül lép fel. Általánosak minden életkorú férfiakban. Az erekció általában akkor fordul elő, amikor az egyén szexuálisan felébred. A véletlenszerű erekció arra utal, amely "semmiből" történik, szexuális stimuláció nélkül. Ezek leggyakrabban serdülőknél és fiatal felnőtteknél, de bármilyen életkorú férfiak véletlenszerű erekciót tapasztalhatnak. Ez teljesen normális, és az egészséges szexuális működésre utalhat. Különösen gyakori a véletlenszerű erekció felébresztése. Ezt éjszakai péniszdobásnak nevezik. Azonban ha egy személy véletlenszerű erekcióban szenved, de szexuálisan felidézett gyakran nem képes erekciót létrehozni vagy fenntartani, ez az ED jele lehet. 

Az erekciót gyakran akkor váltják ki, amikor az egyént felébreszti valami gondolkodása, látása vagy érzése, vagy valaki szexuálisan izgalmas.Az agy jeleket küld, amelyek kiszélesítik a péniszhez kapcsolódó artériákat, lehetővé téve több vér bejutását. Azok az erek, amelyek általában ezt a vért juttatják vissza a test többi részéhez, zsugorodnak. Ennek eredményeként a pénisz duzzad és merevül, erekciót képez. 

A szexuális stimuláció nélkül fellépő erekciónak több oka lehet.Az éjszakai pénisz daganata, amelyet néha reggeli fának hívnak, az éjszakai hormonális változások vagy az ágyneművel való érintkezés által okozott fizikai stimuláció okozhatja.Az egészséges férfi alvás közben általában 3-5 erekciót tapasztal, amelyek mindegyike 25-35 percig tart.A hormonok szintje szintén ingadozik a nap folyamán, különösen a tesztoszteron, és ez véletlenszerű erekciót okozhat.

2006-ban a tanulmányok áttekintése arra a következtetésre jutott, hogy a tesztoszteron elengedhetetlen az erekció kialakulásához. Tíz évvel később egy külön áttekintés is arra utalt, hogy ez a hormon jelentős szerepet játszik a szexuális működésben. A tesztoszteron véletlenszerű erekcióban való részvétele azonban továbbra sem tisztázott. 


A szexuális teljesítmény szorongásának leküzdése:
A teljesítmény-szorongás és az erekciós zavar a férfiakban az élet számos szakaszában gyakori. Tudjon meg többet ezekről a kérdésekről itt.Olvasd MostVéletlen erekció és merevedési zavarAz erektilis diszfunkció néha véletlenszerű erekciót kísérhet.Normális, ha egy személy szexuális stimuláció esetén alkalmanként nem képes erekciót létrehozni vagy fenntartani. Ezt a fáradtság vagy az alkoholfogyasztás okozhatja. Vagy lehet, hogy nincs egyértelmű ok. Azonban ha ez gyakran előfordul, az ED-et jelezhet. A fizikai és pszichológiai tényezők okozzák az ED-t, és a felelősség felismerése segíthet meghatározni a legjobb kezelést. 

Ha valaki véletlenszerű erekciót tapasztal, és gyakran nem képes erekciót létrehozni és fenntartani, amikor stimulálják, akkor ezt az állapotot valószínűleg pszichológiai tényezők okozzák.A fizikai okok között szerepelhetnek az idegrendszeri problémák vagy a véráramlás, és olyan gyógyszerek, mint a sildenafil (Viagra), elősegíthetik a pénisz véráramlását. A véletlenszerű erekció azonban ezeknek a gyógyszereknek a lehetséges mellékhatása.

A véletlenszerű erekciókat nehezen lehet elkerülni, mert váratlanul fordulnak elő. Ez zavarhoz vezethet.A véletlenszerű erekció kezelésére szolgáló tippek a következők:

Az erekció elrejtése. 
Az íróasztal mögött ülve, táskát vagy más tárgyat használva pajzsként vagy a nadrág szövetének átrendezését segítheti az erekció elrejtésében.

Összpontosítás. Lehetséges az erekció csökkentése a figyelem átirányításával. Egyeseknek hasznos lehet mentális feladat elvégzése, például egyszerű matematikai problémák megoldása.Kerülje az erekció további stimulálását. Ha az erekciót tovább mozgatja a mozgás vagy a ruházat, hosszabb időt vehet igénybe az eltűnése.

Ha lehetséges, hideg időben kint járás vagy hideg zuhanyozás segíthet. A véletlenszerű erekció minden korosztályú embernél gyakori tapasztalat. Nem ártalmasak, és általában nem utalnak az alapul szolgáló egészségi állapotra.Ha azonban a véletlenszerű erekció zavaró vagy más tünetekkel fordul elő, forduljon orvoshoz. Az ED gyanújának is beszélnie kell orvosával.