2019. május 29., szerda

A túlkoros szüzek köztünk élnek

Néha mindannyian futunk bele olyan férfiakba és nőkbe, akik mintha átugrották volna a tapasztalatszerzés szakaszát. Ezt egy idő után már nagyon nehéz behozni, és van, aki fel is adja. A szüzesség egyes társadalmi kasztokban erény, ám egy bizonyos kor fölött már teherré válhat. Bizonyos évek eltelte után evidens, hogy mindenki volt a másik nemmel, de ha mégsem? Mi az oka, ha valaki 25 éves kora felett sem szerzett még szexuális tapasztalatot?  Milyen hátulütői vannak, ha valaki későn kezdi a szexet? E kérdéseket fontos megvitatni, mert túlkoros szüzek köztünk élnek.


Nemrég meghitt beszélgetést folytattam egy lánnyal. Természetesen előkerült a szex téma. Tanácsokat kért tőlem, s mikor megkérdeztem, mennyi tapasztalata van a férfiakkal, zavarba jött. Egyből levágtam mi a helyzet: szűz csajszival van dolgom. Pedig már elmúlt tizenéves, s a húszas évei közepén járt. Eszmecserénk félbemaradt, mert kínosnak érezte, hogy nem szerzett még szexuális tapasztalatot a másik nemmel. 

Később megpróbáltam a dolog mögé látni, s ahogy egyre több túlkoros szűz lánnyal dumáltam, feltűnt mindegyikükben egy közös tulajdonság: a gátlásosság. Ez fakadhat a prűd neveltetésből, vagy a vallási, már-már szektás hozzáállástól.

Nagyon gyakori ugyanis, hogy a túlkoros szűz férfi vagy nő egy olyan vallási felekezet tagja, amely tiltja a házasság előtti szexet. Belül lelkiismeretfurdalást éreznek, ha lefekszenek valakivel, mert az hitük szerint bűnös dolog. Pedig belül érzik a szex hiányát, s csinálnák, de egy olyan lelkiismertfurdalás van bennük egy szekta vagy egyház tanításai miatt, hogy nem mernek belekóstolni az élet nevű almába.

Nekem a fenti kategóriáról az a véleményem, hogy könnyebb egy kapszulában élni és meséket követni, mint szembesülni az élet összetettségével. Egy bigott férfi vagy nő számára kényelmes az az állapot, hogy nem lép ki a komfortzónájából. Ezzel csupán egy baj van: átugorják azt a serdülőkorral járó életszakaszt, amelyben elengedhetetlen saját szexualitásuk megismerése. Valószínűleg azért maradnak sokan szüzek egyes felekezetekben, mert a fenti életszakasz átugrása miatt a nőiesség-és férfiasság kifejezését nem tanulták meg. Így pedig nagyon nehéz párt találni.

A túlkoros szüzesség másik oka lehet, ha az illető férfi vagy nő nem találkozott a családjában férfi és női mintákkal. Ha egy fiú apa nélkül nő fel, nehéz neki látnia a hódítás lépéseit, valamint a klasszikus férfi feladatokat. Így benne ragad a gyakran áttörhetetlen barátzónában, mert a nők nem tudnak mit kezdeni vele.

Lányoknál is hasonló a helyzet. Ha édesanyjuk nem viselkedett klasszikus nőként, és nem adta át nekik a gyengébb nem szerepeinek mintázatát, akkor példa híján ők sem tudják előhozni magukból a nőt. Mert gyakran ez egész kis dolgokon múlik. Például: öltözködés. Ha egy nő folyton garbóban jár és hosszú, egész testét eltakaró egyberuhában, akkor soha nem fogják benne meglátni a férfiak a nagybetűs Nőt. 


És a viselkedésről még nem is írtam. Ha egy férfinak vagy egy nőnek nincsenek az adott neméhez köthető hobbijai, vagy azokkal a másik nem szerepében akar tetszelegni, soha ne várja azt, hogy sorba fognak állni érte. Erről Karinthy Frigyes mondása jut eszembe, aki kifejezte egyszer a lényeget: "Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki az ajtón belépett."

A másik nagyon fontos dolog az ápoltság. Ha zsíros hajjal járkálsz mindenhova és büdös szájjal, igénytelenül, akkor ne csodálkozz, ha az ellenkező nem semmibe vesz. Különösen szól ez férfiaknak. Nem kell azért sokat tenni, hogy jól nézzünk ki önmagunkhoz képest. Sokszor elég hozzá egy fodrász vagy egy alapos arctisztítás, és máris vonzóbbak vagyunk.

Túlkoros szűz maradhat az is, aki 30 éves kora ellenére még mindig a szüleivel él. Ezt hívják Pán Péter szindrómának. Ezek a férfiak és nők fizikailag bár felnőttek, de lélekben még mindig kamaszok. Így nem fogja meglátni bennük az ellenkező nem a vonzalmi faktort. Ismertem egy csajt, aki azért nem jött el a lebeszélt találkozónkra, mert az apja nem engedte el. Erre felvilágosítottam, hogy a felnőtt lét a leválással kezdődik. Elköltözünk otthonról. Így lesz a fiúból férfi és a lányból nő. 

A 25 év feletti szüzeknél nagyon sok lelkibeteget, önbizalomhiányost is találunk. Ők azok, akik azért nem mernek kezdeményezni valakinél, mert nem hiszik el, hogy jók a másiknak. Súlyos önértékelési problémával küzdenek, s megküzdési stratégiának egy rossz módszert választanak: a háttérbe húzódást. Ezzel igazából nem oldanak meg semmit, csak tetézik problémáikat.

Előfordul, hogy fanatikusok az élet valamely területén. A hugom sokat randizott egy sráccal, akinek a versenysport volt a mindene. Később nyilvánvalóvá vált számomra , hogy a gyereknek ez egy menekülési útvonal. Utálta a szakmáját, ezért kellett neki valami, amibe beletemetkezhetett. Azonban a triatlont olyan megszállottsággal űzte, hogy rámentek emberi kapcsolatai, s szüzességén 27 évesen sem tudott túllépni. Pedig a lehetőségei adottak voltak. De neki az élet önzően csak magáról szólt. 

Tapasztalatom szerint túlkoros szüzekkel nem ajánlott kezdeni. Főleg olyanokkal, akik 30 év körül azok. Ugyanis ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés: miért nem kellettek eddig senkinek? Hát pontosan a fenti dolgok miatt.