2019. május 22., szerda

A szex hormonjai - a feromonok

Észrevetted, hogy vannak srácok, akik szinte a kisujjukat sem mozdítják, és sorra nyerik el a legjobb nők kegyeit? Biztosan találkoztál már egy-két olyan típusú szívtipróval, akiknek elég annyi, hogy valahol megjelenjenek, és máris flörtölni kezdenek velük a nők. Ezek a pasik vagy irtó mázlisták, vagy ismerik a csábítás varázslatos segédeszközét: azokat a bűvös feromonokat.


A tudósok már évtizedekkel ezelőtt rájöttek, hogy van egy bizonyos megfoghatatlan vonzerő, ami előidézi a férfi és nő közti szexuális izgalmat. Biztosan neked is felötlött már a fejedben számtalanszor az a költői kérdés, mi is lehet ez. A tudomány ma már annyira előrehaladott, hogy felfedezték azt a hormont, ami mindkét nemben megtalálható, és erőteljes nemi vágyat gerjeszt a másikban. Ezek a hormonok a feromonok. Jó hír, hogy mindenki rendelkezik velük, csak ki többet kapott az égtől, ki pedig kevesebbet. Létezésük tagadhatatlan, hatásuk elképesztő. Miért és hogyan hatnak pontosan? Milyen kutatások támasztják alá létezésüket? Erre az alábbiakban mind választ kaphatsz. Induljon a kalandozás a feromonok világába!
Kezdjük az elején. Azt tudtad, hogy nem csak az emberek, hanem az állatok is termelnek feromonokat? Érdekesség, hogy a hangyák feromonokkal jelölik meg társaiknak a búvóhelyhez vezető utat, de a lótenyésztők is rájöttek már a feromon áttörő hatására. Mégpedig úgy, hogy spermát vettek a tenyészlótól a mesterséges megtermékenyítéshez, de nem akárhogyan! Mégpedig olyan módon, hogy tüzelő kancákkal izgatták fel őket előtte. Így a tenyészlónak nem is kelett érintkeznie a másikkal, sokszor még látnia sem kellett, mégis izgalomba jött... csupán az illatoktól.

Miután az állatvilágban felfedezték a feromonok voltát, a tudósok elkezdtek nyomozni, vajon az emberekben is megtalálható-e ez a csoda.Végül a kilencvenes években megjött az áttörés, ugyanis megkapták a biztató igent! Mégpedig nem is akárhogyan! A szakik a következőre jöttek rá: a feromon hormonok két fő típusba sorolhatók aszerint, hogy milyen időtartamú változásokat idéznek elő az agyban. szerint az első csoportot rövid ideig ható feromonoknak nevezték el, ami annyit jelent, hogy csak kis ideig okoznak vonzódást a másikhoz. Ezek az ún. szignál, vagyis jelző feromonok. A második, hosszabb hatást kiváltó feromonok pedig tartósabb ideig idéznek elő vonzódást, azzal, hogy a hipotalamuszt befolyásolják.

A másik kérdés, amire bizonyára minden olvasó kíváncsi, hogy termelődnek azok a bűvös feromonok. A tudósok ennek a pontos helyét is megtalálták! Nem máshol, mint az apokrin mirigyekben, amelyeknek neve a kiválasztás folyamatára utal. Ennek az apokrin mirigynek a friss mirigyváladéka eredetileg szagtalan, de a levegőben található baktériumokból nyeli el később jellegzetes illatát. Ez a szaghatás jut közvetlenül a hipotalamuszba, hogy aztán előidézze a szexuális vonzódást. Gondoltátok volna, hogy ilyen egyszerű az egész?

Persze ne gondoljuk azt, hogy ezt mindenki tapsolva fogadta. Az emberi kétkedés és bizonytalanság itt is előtérbe került. Azonban hogy megbizonyosodjanak az emberi feromonok létezéséről, a Seattle Times újságírói csapata érdekes tesztre szánta rá magát. Ez pedig a következőkből állt: a riporter meg akarta vizsgálni, hogy a feromonok valóban pozitív visszajelzést redukálnak-e az ellenkező nemben, így kerestek 38 férfit, akiken tesztelték a vegyületet. 

Miután megvoltak a jelentkezők, 17 férfinek feromon tartalmú parfümöt adtak, a többi 21-nek pedig sima hétköznapi illatot. Miután megkérték őket, hogy egy hónapig dokumentálják le, milyen mértékben változott meg társas életük, az eredmény megdöbbentő bizonyítékokkal szolgált. Ugyanis azok férfiak, akik feromon tartalmú parfümöt használtak, jóval elfoglaltabbá váltak szexuális téren, mint sima dezodort kapott társaik.